رژیم لاغری براساس گروه خونی

رژیم لاغری براساس گروه خونی

رژیم لاغری براساس گروه خونی آرشاویر طاهری
رژیم گروه خونی

تعريف انواع رژیم گروه خونی

رژیم گروه خونی d نوعی رژيم است كه براساس گروه خوني افراد (A، B، AB يا O) و نوع غذاهايي كه هر گروه بايد بخورد، شكل گرفته است. پزشكي به‌نام پيتر آدامو در كتاب خود به‌نام “غذاي مناسب براي گروه خوني خود بخوريد”، اين عقيده را توضيح داده كه براساس گروه خوني، چه غذايي براي افراد سالم است و چه غذاهايي را نبايد مصرف كنند. در اين كتاب منشأ هر چهار گروه خونی و طبيعت آن‌ها توضيح داده شده و عنوان گرديده كه چرا هر گروه خوني آنتیبادی های خاصی را عليه گروه‌های غذايی خاصی دارد.

آنتی بادی ها، پروتئین هايی در بدن و جريان خون هستند كه مواد بيگانه را شناسايی كرده و به آن‌ها حمله می كنند. پروتیين‌های خاصی به‌نام لكتين‌ها در غذاها وجود دارند كه در هنگام جذب، از غذاها آزاد می شوند. وقتی اين پروتیين‌ها به جريان خون وارد شدند بعضي از لکتين‌ها با گلبول‌های قرمز ترکيب شده و موجب چسبيدن گلبول‌هاي قرمز به هم‌ ديگر می شوند. اين فرايند را “آگلوتيناسيون” مي‌نامند. دكتر آدامو مي‌گويد كه اين فرايند مشكلات زيادي براي سلامتي از قبيل دل‌درد، هضم ناقص، سردرد، اسهال، بيماري‌هاي كبدي و كليوی ايجا مي‌كند.

رژيم گروه خونی شامل ليست بزرگي از مواد غذايي مفيد براي هر گروه خون است. در اين ليست هم‌چنين غذاهايي كه فرد بايد از آن‌ها اجتناب كند و غذاهاي بي‌اثر يا خنثي نيز ذكر شده‌اند. دكتر آدامو مي‌گويد كه استفاده از اين رژيم نه تنها سلامتي فرد را ارتقا مي‌دهد، بلكه به او كمك مي‌كند تا به وزن ايده‌آل برسد.

منشاء رژیم گروه خونی

در سال 1991، دكتر کارل لندستِينر كشف كرد كه چهار نوع گروه خونی وجود دارد و آن‌ها را A، B، AB و O ناميد. او فهميد كه گروه‌هاي خوني به‌خاطر آنتي‌بادي‌ها باهم سازگار نيستند. اگر گروه‌هاي مختلف خوني با هم مخلوط شوند، آنتی بادی ها باعث لخته‌شدن خون خواهند شد. به عقيده‌ي دكتر آدامو علاوه بر مسأله‌ی فوق، غذاهای خاصی نيز می توانند باعث سخت و چسبنده‌شدن سلول‌هاي خونی به يک ديگر و ايجاد آگلوتيناسيون شوند.

پدر دكتر آدامو به‌نام جيمز نيز مثل خود او پزشك متخصص در معالجه‌ي امراض با داروهاي طبيعي بود و عقيده داشت كه بعضي غذاها براي بعضي از افراد مؤثرتر از بقيه هستند. او در كتاب خود به‌نام ” آيا غذاي يك فرد براي فرد ديگري سمي است؟”، اين مسأله را به گروه‌هاي خوني مختلف ربط داده است.

انسان‌شناسان منشأ هر گروه خوني را رديابي كرده‌اند. اولين گروه خوني در انسان‌ها گروه O بوده است. از آن‌جايي كه اين افراد در گذشته‌هاي دور شكارچي بوده‌اند و رژيم آن‌ها عمدتاً از گوشت تشكيل شده بود، در آن‌ها آنتي‌بادي‌هايي عليه لكتين‌هاي غذاهاي گياهي از قبيل گندم و ساير غلات شكل گرفته بود. دكتر آدامو عقيده دارد كه افرادي كه گروه خوني O دارند بايد رژيم غذايي‌شان بيش‌تر شبيه اجدادشان بوده، اغلب از گوشت‌ها و كم‌تر از غلات  استفاده كنند.

گروه خونی بعدی كه شكل گرفت، گروه A بود. از آن‌جايي كه شرايط محيطي تغيير پيدا كرده بود، انسان‌ها بيش‌تر غذاها را خودشان از راه كشاورزي تهيه مي‌كردند و كم‌تر به شكار مي‌رفتند. بنابراين رژيم‌شان از گوشت‌ها به‌سمت گياهان گرايش پيدا كرد. وقتي كه رژيم عوض شد، گروه خوني A نيز شكل گرفت و بنابراين آنتي‌بادي‌هاي عليه لكتين‌هاي گوشت تشكيل شدند. به عقيده‌ي وي كساني كه گروه خوني A دارند، داراي آنتي‌بادي‌هاي عليه لكتين‌هاي موجود در گوشت بوده و بنابراين بايد گياهخوار باشند يا اين‌كه رژيم‌ شان عمدتاً از گياهان تشكيل شده باشد.

گروه خونی بعدي كه تشكيل شد گروه B بود. وقتي انسان‌هاي اوليه شروع به مهاجرت كردند و به آب و هوای جديد عادت كردند، گروه خوني B شكل گرفت. در اين رژيم مواد غذايي گياهي و گوشتي و هم‌چنين محصولات لبني وجود داشت. به‌عقيده دكتر آدامو، افرادي كه گروه خوني B دارند مقدار آنتي‌بادی های خونشان نسبت به گوشت‌ها و گياهان، كم‌تراز ساير گروه‌ها است و هم‌چنين به‌همين دليل است كه اين افراد نسبت به محصولات لبني تحمل بيش‌تري دارند.

آخرين گروه خوني شكل گرفته گروه AB بود. اين گروه خوني خيلي كم است و حتي امروزه نيز كم‌تر از 5% جمعيت جهان گروه خوني AB دارند. گروه خوني AB در اثر توليد مثل گروه‌هاي A و B با يک ديگر تشكيل گرديد. دكتر آدامو مي‌گويد افرادي كه در اين گروه هستند تضادها و تناقضات زيادی را از خودشان نشان می دهند.

شرح رژیم گروه خونی

دكتر آدامو تمام غذاها را به 16 گروه تقسيم‌بندی كرده است كه عبارتند از:

  • گوشت‌ها و ماكيان، خوک و مرغ، غذاهای دريايی و صدف‌ها
  • لبنيات و تخم مرغ: شير، ماست، بستنی، پنير و تخم مرغ
  • روغن‌ها و چربی ها: تمام روغن‌ها از قبيل روغن بادام‌زميني، روغن بذرك، روغن كنجد و …
  • مغزها و دانه‌ها: تمام مغزها و دانه‌ها
  • لوبياها و حبوبات: تمام حبوبات و لوبياها
  • غلات: جو، جو دوسر، گندم، غلات صبحانه، ذرت ورقه‌ورقه، برنج و …
  • نان‌ها و كلوچه‌ها: تمام محصولات نانوايي از قبيل نان‌ها، كراكرها و …
  • غلات و ماكاروني: تمام آردها، نودل‌ها، اسپاگتي، گندم سياه و …
  • سبزيجات: تمام سبزيجات، زيتون، فلفل‌ها و آواكادو
  • ميوه‌جات: ميوه‌هاي تازه، ميوه‌های خشك‌شده و كنسروی
  • آب‌ميوه‌ها و مايعات: تمام آب‌ميوه‌هاي تازه و تغليظ‌شده
  • ادويه‌جات: تمام ادويه‌جات تازه و خشک شده، سير، سس سويا، شربت‌ها و ساير سس‌هايي كه بر پايه‌ي لبنيات نيستند.
  • چاشنی ها: مايونز، خردل، كچاپ، ژله‌ها، ترشی ها و سس‌های سالاد
  • چای ها و دم‌كرده‌های گياهی: تمام دم‌ كردهای گياهی
  • نوشيدني‌های انرژي‌زا: قهوه، چای سياه، چای سبز، آب معدنی، انواع كولاها، شراب، آبجو و ليكور

در هر يك از 16 گروه غذايی، او غذاهايی كه باعث اضافه‌ وزن می شوند، غذاهايی كه باعث كاهش وزن
می شوند، غذاهاي مفيد، غذاهای طبيعي و غذاهايی كه بايد پرهيز شوند را توضيح داده است. به‌عنوان مثال، مرغ برای كساني كه گروه خوني O و A دارند خنثي است،‌ اما براي كساني كه گروه خوني B يا AB دارند غير مجاز است. مثال ديگر غلاتی از قبيل گندم است. دكتر آدامو می گويد كه هيچ‌كدام از غلات براي افراد با گروه خونی O مجاز نيستند و بايد از مصرف آن‌ها اجتناب شود. او هم‌چنين توصيه می كند كسانی كه گروه خونی B دارند نيز از مصرف غلات پرهيز كنند. از طرف ديگر گندم براي افرادي كه گروه خوني A دارند بسيار مفيد بوده و براي گروه خوني AB خنثی است. او براي هر گروه خوني ليست غذايی تهيه كرده و ارايه داده است.

رژیم لاغری گروه خونی

علاوه بر راهنماهای توصيه‌ شده غذايی ويژه، دكتر آدامو در كتاب خود توصيف کرده كه هر گروه خوني در اثر استرس چه وضعيتي پيدا مي‌كند و چگونه بايد با استرس‌ها برخورد شود.

دكتر آدامو مكمل‌هاي غذايي مؤثر براي هر گروه خوني را معين كرده و ورزش‌های مؤثر برای همه‌ی آن‌ها را نيز ياد داده است.

عملكرد

رژيم گروه خون براساس اين واقعيت كه تمام غذاها حاوي لكتين يا پروتیين‌هايي هستند كه با آنتي‌بادی های موجود در خون تداخل دارند، شكل گرفته است. او تمام غذاها را آزمايش و معين كرده كه هر كدام چه واكنش‌هايي را در بدن افراد ايجاد مي‌كنند.

وقتي لكتين غذاي خاصي با گروه خوني خاص تداخل پيدا مي‌كند، باعث ايجاد فرآيندي به‌نام آگلوتيناسيون مي‌شود. در آگلوتيناسيون لكتين‌ها باعث مي‌شوند كه سلول‌هاي خون چسبنده شوند و شرايط خاصي از قبيل اختلال در هضم غذاها، مشكلات كليوي و كبدي، سردرد، ديابت، چاقي و … را ايجاد كنند.

براي جلوگيری از مشكلات ايجادشده توسط آگلوتيناسيون، فرد بايد از مصرف غذاهاي ايجادكننده‌ي اين واكنش اجتناب كند. دكتر آدامو تمام غذاها را مورد امتحان قرار داده و واكنش ايجادشد توسط آن‌ها را مورد بررسي قرار داده است. با دنبال‌كردن اين رژيم از توليد لكتين‌ها جلوگيري شده و سلامتي فرد ارتقا مي‌يابد.

علاوه بر گروه‌هاي خوني اصلی چهارگانه، زيرگروه‌هاي زيادی نيز وجود دارند. اين‌ها هم فاكتورهايي هستند كه در خون وجود دارند. اين زيرگروه‌ها شامل Rh و وضعيت ترشحي هستند. Rh تعيين کننده مثبت يا منفی بودن گروه خون است. فاكتور Rh تحت تأثير رژيم قرار نمی گيرد. با اين حال وقتي نوع گروه خونی معين می شود، Rh آن هم عنوان مي‌گردد.

وضعيت ترشحي بر كنش رژيم برعملكرد بدن تأثيرمی گذارد. اين عامل نشان مي‌دهد كه آيا آنتی ژن‌های گروه خوني در ساير مايعات بدن از قبيل بزاق و ادرار وجود دارند يا خير. تقريباً 80% مردم ترشح‌كننده هستند. براي اين افراد گروه خوني از طريق بررسي ساير مايعات بدن هم قابل تعيين است. در 20% باقيمانده‌ي جمعيت، آنتی ژن‌هاي گروه خوني فقط در خون وجود دارند. به عقيده‌ي دكتر آدامو افراد ترشح‌كننده نسبت به لكتين‌هاي غذاها حساس هستند. اين افراد واكنش‌هاي شديدتري نسبت به ساير افراد نشان مي‌دهند. روش‌هاي مختلفي براي تعيين اين مسأله وجود دارد، با اين حال از آن‌جا كه 80% جمعيت ترشح‌كننده هستند، بهتر است توصيه‌های انجام‌شده برای تمام افراد رژيم‌ گيرنده رعايت شوند.

مزايا

دكتر آدامو مدعي است مزاياي اين رژيم براي بيمارانش بسيار زياد بوده و سلامتي آن‌ها را ارتقا داده است. پايگاه اينترنتي وي پر از نقطه نظرات رژيم‌ گيرندگان است. اين افراد نه تنها وزن كم كرده‌اند، بلکه به‌عقيده دکتر آدامو هر كدام از گروه‌ها نيز نسبت به بيماری های خاصی حساس‌تر از بقيه است. بنابراين رژیم گروه خونی در كساني كه گروه خونشان A است باعث كاهش وزن و كاهش ريسك بيماري‌هاي قلبي عروقي، سرطان، كم‌خوني، اختلالات كبدي و كيسه‌ي صفرا و ديابت نوع I شده است.

در كساني كه گروه خونی B دارند مزايای رژیم گروه خونی عبارتند از كاهش وزن و كاهش ريسک ديابت نوع I، سندرم خستگي مزمن و بيماري‌هاي خود ايمني از قبيل لوگريک، لوپوس و اسکلروز چندگانه می شود.

كساني كه گروه خوني AB دارند، وزن كم مي‌كنند و ريسك بيماري‌هاي قلبي عروقي، سرطان و كم‌خوني در آن‌ها كم‌تر مي‌شود.

در مورد افرادي كه گروه خوني O دارند علاوه بر كاهش وزن، از اختلالات انعقاد خون، بيماري‌هاي التهابي از قبيل آرتريت، هيپوتيرویيديسم، زخم‌ها و آسم نيز پيشگيري مي‌شود.

حتي منتقدان اين رژيم نيز مي‌گويند که بعضي از خواص آن از قبيل كاهش ميزان چربي اشباع و غذاهاي فرايندشده براي اغلب مردم سودمند است.

موارد احتياط

از آن‌جايي كه گروه خوني يكي از مشخصات ثابت هر فردي است، پيروي از رژیم گروه خونی هيچ‌گاه تنوع ندارد. با اين حال وقتي سن افراد بالا مي‌رود شرايط پزشكي خاصي براي آن‌ها ايجاد مي‌شود. بيماري‌هايی از قبيل ديابت، افزايش فشار خون و بيماري‌هاي قلبي باعث مي‌شوند فردي كه گروه خوني O دارد از مصرف زياد از حد گوشت‌ها اجتناب كرده و مصرف ميوه‌جات و سبزيجات خود را افزايش دهد. با استفاده از اين رژيم اگر تغييري در غذاها ايجاد نشود ممكن است براي فرد مشكلات جدی به‌وجود آيد.

مصرف لبنيات در كساني كه عدم تحمل لاكتوز دارند، بدون توجه به گروه خوني، ايجاد مشكل مي‌كند. محدوديت مصرف لبنيات نيز باعث دريافت كم كلسيم و مشكلات ناشي از آن مي‌شود.

افرادي كه كمبود ويتامين يا كم‌خوني دارند بايد گوشت بيش‌تري مصرف كنند تا مقدار كافي پروتیين به بدنشان برسد؛ و اين مسأله به گروه خوني ارتباطي ندارد. حال برای اطلاعات از انواع رژیم ها می توانید به صفحه اصلی وب سایت قسمت مقالات مراجعه نما یید.


Peter D’Adamo

Karl Landsteiner